Bankiet kojarzy się nam wyjątkowo uroczyście, z dużą imprezą, elegancką oprawą i doskonały jedzeniem. Coraz rzadziej typowe bankiety organizują osoby prywatne. Obecnie znacznie częściej bankiety wyprawia się dla firm, które świętują ważne wydarzenia w swojej działalności, takie jak otwarcie nowej siedziby albo dużą, międzynarodową konferencję.
Organizacja udanego bankietu
Ponieważ bankiet jest imprezą bardzo formalną, należy z dużym wyprzedzeniem zadbać o wszystkie jego elementy. Pierwszym z nich jest stworzenie listy zaproszonych gości: pracowników, partnerów biznesowych czy osób zasłużonych dla działalności firmy. To pozwoli zdecydować, w jakim miejscu impreza ma się odbyć. Może to być siedziba firmy albo wynajęta, odpowiednio duża sala. Zaproszenia wypada wysłać na miesiąc-półtora przed imprezą, z prośbą o potwierdzenie przybycia oraz innymi ważnymi informacjami na temat okazji. Potrawy podawane podczas bankietu powinny być nie tylko wykwintne, ale przede wszystkim smaczne, dopasowane do potrzeb żywieniowych pracowników, którzy mogą być np. uczuleni na gluten. Najprostszym sposobem podania posiłków może okazać się szwedzki stół. Jeśli szukamy cateringu osobno, niezależnie od wynajętej sali, z pewnością trafimy na ciekawą ofertę. Kolejną ważną rzeczą jest nocleg dla gości, którzy przyjeżdżają z daleka. Jeśli planujemy urządzać bankiety Gliwice i inne śląskie miasta będą dobrym miejscem na organizację takiego wydarzenia.
W Gliwicach znajdziemy dobrze zorganizowaną bazę hotelowo-gastronomiczną. Dojazd do miasta jest łatwy, ze względu na gęstą sieć połączeń kolejowych. Goście zagraniczni nie będą mieli problemów, aby dotrzeć z lotniska. Wybór miejsc na organizację bankietu jest duży, a ceny w lokalach konkurencyjne, z pewnością więc coś wybierzemy.