Jogurt zwiększa naszą odporność, odbudowuje florę bakteryjną, a także obniża podwyższony cholesterol. Dodatkowo okazuje się, że każdy z nas może przygotować w domu jogurt naturalny, który stanowi doskonałą alternatywę dla tych zakupionych w sklepie.
Jak przygotować domowy jogurt?
Przygotowując jogurt naturalny samodzielnie w domu, możemy mieć pewność, iż jest on pozbawiony chemicznych substancji, które sztucznie przedłużają jego termin do spożycia, a także mają na celu polepszyć jego wygląd. Przygotowując swój własny jogurt, wiemy co dokładnie się w nim znajduje, oraz, że na pewno posiada on probiotyczne właściwości. Przepis na domowe jogurty jest bardzo prosty. Wystarczy podgrzać litr mleka pasteryzowanego w garnku do temperatury 45 stopni. Jeżeli nie mamy termometru wystarczy, że włożymy do mleka palec. Jeśli mleko będzie ciepłe, a jednocześnie nie będzie nas parzyć oznacza to, że jego temperatura jest odpowiednia. Do mleka należy dodać kubek jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii. Powinien mieć on temperaturę pokojową, aby nie obniżyć temperatury mleka po jego dodaniu. Nasz jogurt możemy także zagęścić mlekiem w proszku. Wystarczą cztery łyżki, aby nasz jogurt stał się naprawdę bardzo gęsty. Mleko należy przelać do termosu, bądź do naczynia trzymającego ciepło, a następnie owinąć je ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Opcjonalnie możemy także wstawić naczynie z jogurtem do piekarnika rozgrzanego do czterdziestu stopni.
Tak przygotowany jogurt należy odstawić na sześć czy nawet dwanaście godzin. Po upływie tego czasu, możemy rozlać go do mniejszych, szczelnie zamkniętych pojemniczków i odstawić do lodówki. Taki domowy jogurt nadaje się do spożycia przez kilkanaście dni. Warto dodać, że jogurt domowy ma znacznie lepszy smak od sklepowego. Możemy wyczuć lekko kwaskowy posmak, ponieważ nasz jogurt nie zawiera cukru, czy słodzików.