Przykłady darów natury

Określenie dar natury jest bardzo ogólne, ale odnosi się jednocześnie do produktów, którymi naprawdę warto się zainteresować. Takie dary nie muszą być jednak przez nas wykorzystywane i spożywane tylko w czasie lata i jesieni, ponieważ pod warunkiem właściwego postępowania zachowanie one swoje właściwości i doskonały smak na długi czas.

Postępowanie z darami natury

dary naturyŻeby coś mogło być nazwane darem natury, musi być zbierane tylko i wyłącznie z takich miejsc, w których rzeczywiście przestrzega się obowiązujących przepisów. W owocach i innych produktach tego typu nie może być nigdy nadmiaru środków chemicznych. Dary natury, zamiast tego powinny zawierać naprawdę dużą ilość witamin i substancji odżywczych. Ciekawe jest to, że dokładnie te same produkty potrafimy w tej chwili przetworzyć na wiele różnych sposobów, nadając im tym samym ciekawe smaki. Widać to znakomicie na przykładzie ogórków. W naszej kulturze poza kiszonymi popularnością cieszą się także to przygotowywane z dodatkiem octu. Owoce wymagają stosowania innych przypraw i najczęściej może być to cukier lub inne słodkie substancje tego typu. W odpowiednim stężeniu to także konserwuje. W przypadku owoców doskonale sprawdzają się również nietypowe dodatki takie jak alkohole i tym podobne. Dary natury wcale nie muszą być jednak specjalnie przetwarzane po to, żeby były smakowite.

Żurawinę wystarczy po prostu wysuszyć, a przed użyciem namoczyć w odpowiedniej ilości wrzątku. Bardzo podobnie możemy postępować z resztą z rodzynkami, które stanowią znakomity dodatek do wielu ciast i tym podobnych potraw. Jeżeli chodzi o takie dary natura, jest wobec nas bardzo hojna. Widać to chociażby po właściwościach leczniczych niektórych ziół. Takie produkty w wielu przypadkach są po prostu sprzedawane w słoikach.