Nie tylko mrożone produkty, wyroby garmażeryjne, potrzebują chłodniczych warunków do przechowywania. Coraz częściej na rynku znajdujemy napoje, soki i przeciery, które są wrażliwe na wysokie temperatury i muszą być przetrzymywane w niskich temperaturach od ośmiu do maksymalnie zera stopni.
Jak wyglądają dobre szafy chłodnicze?
W sklepach możemy znaleźć lady i regały chłodnicze, które są prostokątnymi witrynami otwieranymi od strony sprzedawcy, albo od góry posiadają przesuwane drzwi. Niepraktyczne byłoby w nich trzymać napoje w butelkach, dlatego do ich przechowywania są przeznaczone specjalne szafy. Dobra szafa chłodnicza jest wyposażona w przesuwne drzwi z automatycznym systemem zamykania, oraz posiada wewnątrz stalowe, albo szklane półki, ułatwiające ustawianie i segregację produktów. Półki maja jedną, standardową wysokość, przez co zmieści na nich butelka o pojemności dwóch litrów, ale także puszką z napojem w pojemności trzystu trzydziestu mililitrów. Są to przenośne chłodnie, w kształcie wielkich szaf, mogących pomieścić nawet sto pięćdziesiąt przeróżnych butelek i pojemników. Najnowsze modele takich chłodni, są wyposażone w małe agregaty prądowe, które w wyniku krótkotrwałej awarii prądu mogą jeszcze przez dwie godziny pracować na stałych obrotach. Jest to kosztowne rozwiązanie, ale w sytuacji kryzysowej bardzo pomocne. Dobrą szafę chłodzącą dostaniemy u sprawdzonych producentów, którzy zapewniają darmowe serwisowanie sprzętu w trakcie użytkowania i długą gwarancję.
Coraz częściej w sklepach samoobsługowych możemy spotkać takie chłodnie z wypchanymi po brzegi napojami w butelkach, czy puszkach. Szafę chłodniczą możemy kupić od producenta, ale także wydzierżawić na umówiony wcześniej czas, za konkretną, miesięczną kwotę.