Wyjątkowe masło migdałowe

 

Wiele osób uważa, że jedzenie bakalii jest zbędne, ponieważ spożywa się je w niewielkich ilościach, zatem niewiele nam dają. Jednak jest wręcz przeciwnie, ponieważ już w stu gramach może się znajdować nawet ponad pięćset kalorii.

Co można zrobić z migdałów?

masło migdałowe cenaBakalie pomimo, że są takie małe, odgrywają wielką rolę w każdej kuchni. Przede wszystkim służą jako dodatek do deserów, śniadań czy nawet obiadów. Równie dobrze można je jeść samodzielnie jako przekąska w ciągu dnia, zwłaszcza jeżeli chodzi o orzechy. Migdały i orzechy są bardzo zdrowe, ale także kaloryczne, ponieważ już w stu gramach znajdziemy nawet sześćset kalorii, zatem wystarczy ich jeść niewielką ilość aby zaspokoić głód. Z migdałów można przyrządzić pyszne dobre masło migdałowe cena jego wynosi około trzydzieści – czterdzieści złotych za słoiczek. Jest ono powszechnie stosowane w deserach, ale równie dobrze może znacząco zmienić smak niejednej zupy. Hitem jest zupa dyniowa z masłem migdałowym, które nadaje jej słodkiego posmaku. Samo wykonanie masła jest banalnie proste, bo wystarczy zmiksować na gładką masę migdały całe lub płatki. Może to zająć nieco czasu, ale za to efekt mile nas zaskoczy. Naturalną reakcją jest oddzielanie się oleju od masła, dlatego przez jego zastosowaniem należy je dokładnie wymieszać. Jeżeli chodzi o jego zastosowanie, to świetnie się sprawdza jako smarowidło do pieczywa, dodatek do owsianek, nadzienie ciastek czy andrutów, a także słodka i zdrowa przekąska wyjadana prosto ze słoika.

Poza masłem migdałowym w sprzedaży znajdziemy także masło orzechowe z orzechów nerkowca, laskowych, włoskich czy arachidowych. Wszystkie są bardzo zdrowe i bogate w wartościowe składniki, które warto włączyć do codziennej diety, aby zachować dobry stan zdrowia.