Wzmocnienie smaku potraw liściem kolendry

 

Aromatyczne przyprawy to coś, czego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. To dzięki nim może w prosty sposób stworzyć pyszne potrawy. Warto postawić przede wszystkim na te podstawowe, które możemy użyć do wielu dań. Dobrym pomysłem będzie również wybór kilku tych nieco bardziej charakterystycznych i ciekawych w smaku. Do jednych z nich warto zaliczyć suszony liść kolendry. 

Ciekawy smak dań z liśćmi kolendry

liść kolendryUzupełnienie naszej kuchennej szafki o przyprawę taką jak liść kolendry może mieć bardzo pozytywne efekty. Roślina ta swoim wyglądem przypomina nam nieco natkę pietruszki. Różni się od niej jednak smakiem i aromatem. Jest ona ceniona nie tylko w kuchni polskiej, ale również azjatyckiej, hinduskiej a nawet meksykańskiej. Jest to więc przyprawa bardzo uniwersalna. Wyróżnia się ona świeżym smakiem oraz delikatnym aromatem. Sprawdzi się przede wszystkim w daniach mięsnych, zupach i sałatkach. Doskonale złagodzi ostry smak niektórych potraw. Co ciekawe, liść kolendry wykazuje również cenne właściwości wspierające nasz organizm. I tak, dostarczy nam on witaminy A, B oraz C, pomoże nam na ból brzucha i wzdęcia. Zadziała rozkurczowo, bakteriobójczo oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jest to więc idealna przyprawa dla wielu z nas. Warto wybierać tę pochodzącą ze sprawdzonych źródeł. Doskonale byłoby korzystać z tej ekologicznej oznaczonej certyfikatem zielonego listka.

Pyszna kolendra to przyprawa doskonale znana w kuchni polskiej. Sprawdza się ona również w daniach kuchni hinduskich jak i azjatyckich. Doskonale podkreśla smak mięs oraz dań jednogarnkowych. Wykazuje ona cenne właściwości zdrowotne. Wspomaga nasze trawienie i dostarcza nam wielu cennych witamin. Warto więc na stałe włączyć ją do swojego jadłospisu. 

Tekst oparty na informacjach z: kociolek-smakow.pl/