Zdrowie z kuchnią azjatycką

Jedzenie to nasze paliwo. To, co wkładamy do ust, daje nam energię na kolejne godziny. Dlatego nie jest tak zupełnie obojętne, co zjemy. Słodkie i tłuste dania dadzą nam sporą siłę, ale na krótko. Posiłki z węglowodanami złożonymi będą uwalniać energię stopniowo przez kilka godzin. A jaką kuchnię my preferujemy? Bywa różnie.

Co warto docenić w kuchni azjatyckiej?

kuchnia azjatyckaLubimy zjeść smacznie, ale dobrze by było, gdyby było też szybko. Niestety nasza codzienność często zmusza nas do niezbyt zdrowych wyborów tego, co mamy na talerzu. Ale czasem warto dobrze się rozejrzeć. Może nie trzeba wstępować do tej samej budki z kebabem co zwykle? Często na horyzoncie będzie jakaś kuchnia azjatycka. Jest bardzo rozpowszechniona w Polsce, tylko to my traktujemy ją po macoszemu. Tajska, chińska wietnamska – obojętnie, bo każda z nich jest zdrowsza niż fast food. Azjaci żywią naprawdę dobrze. Ryż, na którym bazują, jest treściwy, a jednocześnie małokaloryczny i lekkostrawny. Ponadto kuchnia Azjatów obfituje w warzywa i to bardzo zdrowo przygotowane. Polacy mają tendencję do rozgotowywania wszystkiego. W Azji jada się na półtwardo. Dzięki temu warzywa zachowują zdecydowanie więcej cennych składników. Jeśli używają mięsa, to przyrządzają je lekko – najczęściej w wokach, nie topiąc go w litrach tłuszczu. Dlatego niemal każda restauracja azjatycka zaserwuje nam całkiem zdrowy posiłek. Dodatkowo to kuchnia bardzo aromatyczna, pełna pachnących przypraw, które także mają za zadanie pomagać nam dobrze trawić. Dlatego nie warto sięgać po kolejnego fast fooda, jeśli tuż za rogiem serwują cenne dla naszego zdrowia dania.

Przyzwyczailiśmy się do szybkiego, tłustego jedzenia, które syci i smakuje. Jednak jedząc codziennie tego typu przekąski, szybko zaczniemy odczuwać różne dolegliwości. Warto jak najczęściej zastępować je czymś lżejszym i pożywniejszym. Z pewnością przyniesie nam to wymierne korzyści i świetne samopoczucie.